در پی تلاشهای امریکا برای صلح با طالبان، خلیلزاد پس از دیدار با رییس جمهور غنی قرار است در سفر پنج روزه به پاکستان برود. از سوی هم گروه طالبان در اعلامیهی هشدار داده است که اگر امریکا موضوع خروج نظامیانش از افغانستان را مطرح نکند، این گروه گفتگوهای صلح با جانب امریکا را متوقف می کند.
زلمی خلیلزاد، نماینده امریکا برای صلح افغانستان سرگرم دیدار از کابل است و قرار است امروزچهارشنبه در سفر پنج روزه به اسلام آباد برود.
آقای خلیلزاد، در سفرش با مقام های افغان راجع به اقدامات بعدی امریکا در رابطه به مذاکره با طالبان گفتگو کرده است.
زلمی خلیلزاد در صفحه تویترش در مورد ملاقات با رهبران و مقامهای افغانستان نگاشته است: «یک بحث خوب داشتیم. ما روند گفتگوهای صلح را به بحث گرفتیم و همه توافق کردند که پیشرفت ها متکی به آن است که افغان ها با هم بنشینند و در مورد یک آینده برای همه افغان ها گفتگو کنند.»
در خبرنامه ریاست جمهوری افغانستان آمده است که آقای خلیلزاد در نشستی با رییس جمهور غنی، عبدالله عبدالله و برخی رهبران سیاسی افغانستان، از نتایج سفرهای اخیرش به هند، چین و امارات متحده عربی، گزارش داده است.
ارگ در خبرنامهاش گفته که آقای خلیلزاد هدف سفرهایش به کشورهای مختلف را به میان آوردن یک اجماع منطقهای برای پروسه صلح افغانستان عنوان کردهاست.
سفارت امریکا روز سهشنبه در یک خبرنامه نوشت که هدف زلمی خلیلزاد و حکومت ایالات متحده، ترویج مذاکرات میان افغان هاست تا آنها خودشان به بحران در افغانستان پایان دهند.
سفر خلیلزاد به پاکستان در حالی صورت می گیرد که عمران خان نخست وزیر پاکستان در دیداربا کامرون مونتر سفیر پیشین امریکا در پاکستان، با تاکید بر اعتماد متقابل در روابط اسلام آباد- واشنگتن، گفت که کشورش از روند گفتگوهای صلح افغانستان حمایت می کند.
هشدار طالبان بر توقف دادن گفتگوها:
این تلاش های واشنگتن و کابل برای گفتگوهای صلح در حالی صورت می گیرد که طالبان در اعلامیه روز سه شنبه شان هشدار دادند که اگر امریکا بحث خروج نظامیان خود از افغانستان را به موضوع اصلی مذاکرات تبدیل نکند، تماسهای خود را با امریکا متوقف خواهند کرد.
این گروه ادعا کرده است که نمایندگان امریکا درنشست دوحه تعهد کرده بودند که در نشست بعدی، روی خروج نظامیان امریکایی از افغانستان صحبت خواهند کرد، در حالی که به نقل از اعلامیه، امریکا تمایلی برای ادامه ی این بحث نشان نداده است.
در بخشی از اعلامیه طالبان آمده است: «امریکایی ها چنانکه در ماه نوامبر گذشته در نشست دوحه، اتفاق کرده بودند که در نشست آینده در مورد خروج نیروهای خارجی و عدم استفاده خاک افغانستان در برابر کشورهای دیگر، گفتگو می شود. اما اکنون آن ها از آجندا مذکور به سوی دیگر سعی دارند و موضوعات تازه ای را به خواست خود اضافه می کنند. بناءً امارت اسلامی به امریکایی ها هشدار می دهد که اگر این وضعیت دوام بکند و امریکایی ها صادقانه وارد مذاکرات نشوند، امارت اسلامی مجبور می شود که گفتگوهای صلح و مذاکرات را تا زمانی که امریکا بجای فشار و تاکتیک ها برای صلح واقعی گام نگذارد، به تعویق بیندازد.»
گزارش های پیش از این نیز پخش شده بود که دو پیشنهاد مهم امریکایی ها به طالبان این بود که شمار نیروهای خارجی در افغانستان به حد اقل آن در قالب چند پایگاه نظامی کاهش خواهد یافت و در صورتیکه تضمین شود که از خاک افغانستان برعلیه امریکا اسفتاده نمی شود، واشنگتن کمک های مالی را به دولت آینده افغانستان پس از صلح ادامه خواهد داد.
اما سفارت امریکا در پیوند به این موضوع، دو خواست مهم کشورش را راه حل سیاسی بحران در افغانستان و جلوگیری از برگشتن افغانستان به پناه گاه هراس افگنی عنوان کرد.
طالبان در اعلامیه شان همچنان افزوده اند که برخی طرف ها و کشورها با استفاده از گفتگوهای صلح در تلاش برقراری ارتباطات به سود خودشان است و از اینرو فشارها بر این گروه را وارد می کنند.
طالبان در ادامه گفته اند که تمام کانال ها به شمول دفتر سیاسی قطر را برای حل سیاسی برای منازعه افغانستان به روی کشورهای علاقمند باز نگهمیدارند.
همزمان سفیر چین در کابل بر پایان بحران افغانستان از راه سیاسی تاکید میورزد و از تلاش بیجینگ برای تسهیل گفتوگوهای صلح افغانستان سخن میزند.
لیو جنسانگ سفیر چین در کابل گفت: «نخست اینکه افغانستان به صلح نیاز دارد، بدون صلح پیشرفت و انکشاف وجود نخواهد داشت، صلح بسیار ضروری است. چین و کشورهای منطقه تلاش دارند تا افغانستان را کمک کنند، ما میخواهیم هرگونه تلاشِ را برای صلح، آتش بس، دست یافتن افغانستان به یک توافق نامه سیاسی صلح تسهیل کنیم.»