نامزد فرماندهی ستاد مرکزی ارتش امریکا به سناتوران کشورش گفته است که اسلام آباد بجای اینکه از طالبان در ثبات افغانستان استفاده کند، از این گروه در برابر هند به حیث سپر سوی استفاده می کند. به باور او، با آنکه پاکستان از تمام نفوذش در میان طالبان بخاطر صلح ثبات افغانستان کار نخواهد گرفت، اما این جنرال امیدوار است چنین شود.
نامزد فرماندهی ستاد مرکزی ارتش امریکا گفته است که در کنار تلاشهای سیاسی، باید بر طالبان فشار نظامی وارد شود تا آنان ناگزیر شوند به میز مذاکره بیایند. ریاست اجرایی هم میگوید؛ امیدوار است که اینبار اسلام آباد در کار آوردن صلح در افغانستان گام عملی بردارد.
جنرال کنیت مکینزی نامزد فرماندهی ستاد مرکزی ارتش امریکا در سنای این کشور، نقش اسلام آباد را در امر تسهیل بخشیدن گفتگوهای صلح با طالبان مهم میداند. آقای مکینزی افزوده است که در عملکرد پاکستان در برابر هراس افگنان و افغانستان چندان تغییر هویدا نیست.
مکینزی گفت: "پاکستان نقش حیاتی در ثبات دوامدار افغانستان دارد؛ این کشور در تسهیل گفتگوهای صلح در افغانستان نقش ارزنده می تواند بازی کند. باوجودیکه ظاهرن پاکستان با تمام توانایی از نفوذش بخاطر کشاندن طالبان به میز گفتگو کار نمی گیرد، در حال حاضر من از چنین اقدام استقبال خواهم کرد."
این مقام نظامی امریکا همچنان گفته است که هنوزهم شاهد هستند که طالبان به حیث یک سپر در برابر هند استفاده می شود نه اینکه به صلح و ثبات در افغانستانوادار شوند. مکینزی همچنان افزوده است که پاکستان باید با استفاده از نفوذش در میان رهبران طالبان، آنان را وادار کند تا به میز گفتگوهای صلح با جانب افغانستان بشینند.
ریاست اجرایی هم میگوید؛ اسلام آباد تاکنون هیچ گونه اقدام عملی در کار آوردن صلح درافغانستان انجام نداده است اما امیدوار استند، این بار درپی تلاش های اخیر امریکا این کشور صادقانه با دولت افغانستان همکاری کند.
افزون بر این چین گفته است باید روابط افغانستان و پاکستان و ازسوی روابط این کشور با امریکا برای کار مشترک درپیوند به صلح در افغانستان بهبود یابد.
جینگ شونگ سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است: "ما از تمایل دو کشور برای داشتن همکاری های متقابل در خصوص مذاکرات صلح و پایان جنگ افغانستان استقبال می کنیم، بهبود روابط واشنگتن و اسلام آباد می تواند در روند سیاسی صلح و بازسازی این کشور موثر باشد، ما از این دو کشور برای احیای روابط شان تلاش می کنند، خرسند می شویم".
افغانستان و بیشتر همپیمانان جهانیاش باور دارد که پاکستان در تمویل و تجهیز جنگجویان طالبان در افغانستان دست دارد، ادعایی که از سوی مقام های پاکستانی همواره رد شده است.
این در حالی است که پاکستان از توافقهای احتمالی گفتگوهای صلح با طالبان پشتبانی خواهد کرد. وزیر خارجه پاکستان در دیدار با نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا در روند گفتگوهای صلح، تعهد کرده است که از توافقهای احتمالی صلح با طالبان پشتبانی خواهد کرد.
اینسو، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم از پشتیبانی خود ازتلاشهای صلح امریکا و حکومت وحدت ملی خبر میدهد.
فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اورپا گفت: "ما با افغانستان کار می کنیم، اتحادیه اروپا هفته پیش در نشست جینوا به رییس جمهورغنی و عبدالله عبدالله رییس اجرایی تعهد کرد که با افغانستان برای رسیدن به صلح و ثبات پایدار کار می کند و از اجرایی شدن توافق نامه صلح تضمین می کند. ما از طالبان نیز می خواهیم جنگ افزارها را به زمین گذاشته و به پروسه صلح بپیوندند، ما درکنار دولت افغانستان برای آغاز روند صلح هستیم اما مهم است دست آوردهای چندین ساله به شمول حقوق بشر و حقوق زنان درحفظ بماند".
ظاهرن اینبار بسیاری طرفهای دخیل در افغانستان دست به دست هم داده اند تا مشکل افغانستان را به نتیجه برسانند اما این که خواهند توانست طالبان را راضی به گفتگو کنند پرسشی ست که زمان به آن پاسخ خواهد داد.
این اظهارات در مورد نقش پاکستان در صلح افغانستان با طالبان در حالی مطرح است که زلمی خلیلزات نماینده ویژه امریکا برای پیشبرد گفتگوها با طالبان، در دومین سفرش با مقام های پاکستانی دیدار کرده است. همزمان هیات طالبان نیز بخاطر مشوره با رهبران شان در این کشور رفته اند تا تصمیم های این گروه را در نشست بعدی با خلیلزاد در میان بگذارند.